Feng Shui

Feng Shui este un sistem foarte vechi, descoperit in China Antica. Se spune ca aceasta filosofie are aproximativ 5000 de ani, iar Imparatul Wu este descoperitorul ei. Feng Shui inseamna "vant si apa", aceste elemente fiind in opinia chinezilor determinante in destinul unui om.

Feng Shui poate fi aplicat pe o arie foarte larga cum ar fi: casnicia, cariera, prosperitatea materiala, succesul si nu in ultimul rand partea spirituala, legatura noastra cu Dumnezeu.

Chi

Chi

Pentru a intelege mai bine Feng Shui avem nevoie sa intelegem cateva aspecte. Unul dintre ele este Chi. Cu mii de ani in urma chinezii au descoperit ca "totul in Univers este energie" si absolut toata Creatia manifestata este continuta de energia pe care ei au numit-o Chi.

Aceasta energie poate fi si pozitiva dar si negativa, sau altfel spus Chi-ul poate fi armonios (de exemplu intr-un concert de muzica clasica) sau poate fi dizarmonios (de exemplu intr-un concert de hard rock).

Odata cu aparitia sistemului Feng Shui, Chi-ul a fost identificat imediat in forma benefica dar si in forma distructiva. Fiecare aspect ce se afla in structura unei locuinte, indiferent de cata dizarmonie are parte, poate fi cu ajutorul Chi-ului pozitiv, ajutat si chiar potentat.

Astfel, intr-o zona prost dinamizata, spre exemplu coltul dragostei, se pot pune remedii, astfel incat Chi-ul pozitiv sa curga in acea zona si sa ajute la descongestionarea problemei. Din punct de vedere Feng Shui o locuinta ideala ar trebui sa aiba in spate cateva dealuri, in fata sa treca o apa curgatoare, iar intrarea in casa sa fie orientata spre sud. Bineinteles ca putini au o locuinta perfect construita dupa principiile Feng Shui; in acest caz existaremedii pentru fiecare lucru prost aspectat in casa.

Shar

Un alt aspect al energiei Chi este acel negativ, avand numele de Shar. Aceasta energie este creata de toate energiile forma care genereaza unghiuri sau linii indreptate direct spre casa. Cel mai periculos Shar este considerat cel care vine perpendicular pe usa de la intrare. Coltul unui bloc este perpendicular pe casa dumneavoastra, sau soseaua ce da direct in poarta, sunt cateva exemple de Shar negativ. In acest caz este folosita o oglinda Pa Kua, pusa la intrare, deasupra usii, pentru a trimite energia inapoi. Pa Kua este o bucata de lemn in forma octogonala, ce are in mijloc o oglinda. Oglinzile Pa Kua nu se folosesc in interiorul casei.

Bunastare Faima Casatorie
Familie Spiritual Copii
Cunoastere Cariera Mentori

Cum se aplica harta Feng Shui ?

Se aplica aceasta harta peste planul camerei, si se imparte in noua parti. In acest mod vom sti exact unde sa aplicam remediile Feng Shui pentru armonizarea aspectelor mai putin prezente in viata noastra.

Spre exemplu, daca stam prost la capitolul bani, vom activa coltul din stanga sus (N-V). Vom face curatenie in acel loc si vom aduce un aport al energiei Chi prin cristale de quartz, obiectre metalice, obiecte personale si tot ce exprima prosperitate materiala. Culoarea rosu activeaza si ea zona banilor.

In sufragerie, foarte important sunt masa si scaunele ce ar tebui sa aiba colturile rotunjite. De asemeni nu este indicat sa se puna scaune pentru musafiri sau un pat de dormit sub grinzi, pentru ca provoaca dureri de cap si certuri.

In dormitor, cel mai inportant aspect este amplasarea patului, care in pozitia lui ideala este pus in asa maniera incat sa se poata privi catre usa. De precizat ca cea mai nociva asezare a patului in dormitor si nu numai, este direct in fata usii. Cand intrii intr-o camera nu trebuie sa dai direct in pat, aceasta asezare purtand si numele de "patul mortului". In cazul in care deja aveti patul asezat pe directia usii si nu poate fi mutat, un remediu ar fi o oglinda deasupra usii.

In bucatarie, cand gatesti nu se sta cu spatele la usa. Un alt aspect este aragazul care fiind element de foc nu tebuie sa stea langa chiuveta, care este element de apa.

In baie, robinetele si tevile nu trebuie sa fie stricate si sa curga apa prin fisuri. Apa in Feng Shui reprezinta banii si de aceea e de preferat ca apa sa nu se piarda. Un alt remediu Feng Shui este acela de a tine capacul de la toaleta coborat.

Cateva sfaturi

Remedii Feng Shui

Chiar daca in casa in care locuim avem zone prost aspectate din punct de vedere Feng Shui ele pot fi remediate. Iata cateva dintre remedii: in functie de zona activata puteti pune cristale, lumini stralucitoare, flori, acvarii, tablouri, obiecte specifice zonei activate, oglinzi, clopotei de vant, culori specifice zonei si chiar aparatura electronica dar care se va folosi dupa intuitie. Este contraindicat ca dumneavoastra sa aveti probleme in dragoste iar in zona respectiva sa aveti un televizor la care sa urmariti filme dramatice, cu despartiri. Este evident ca asta veti atrage si in viata dumneavoastra.

Concluzii

Indiferent de cat de curata este casa, de cat de bine sunt activate zonele Feng Shui conform unei teorii universale: "Ceea ce este in interior este si in exterior". Adevaratule Feng Shui este in noi insine, in mintea, sufletul si spiritul nostru. Daca noi suntem plini de pace, iubire, suntem fericiti, asta se va proiecta si in exterior, implicit in casa in care locuiti, astfel va puteti da seama dupa cum este aranjata casa de problemele interioare.

Articol de
Marius Vornicescu

© Copyright 2007-2013 by Editura Bo-Yang