CHAKRA

In invatatura orientatala, dar si in sistemele ezoterice europene si in alte traditii spirituale, sunt evidentiate structuri si componente ale fiintei umane mai subtile decat corpul fizic, si perceptibile doar cu ajutorul abilitatilor extrasenzoriale. Cea mai cunoscuta perspectiva a acestui univers subtil energetic uman este cea intalnita in traditia hindusa in cadrul disciplinei spirituale yoga. Traditia Yoga cunoaste sapte centrii fundamentali energetici (chakra, tradus ca “roata”, sau “vortex”) si trei canale energetice importante (in total exista 72.000 de astfel de canale (nadi) energetice, conform tratatului hathayoga-pradipika, IV,8).

Sistemul de chakra-e si nadi-uri este astazi validat datorit evolutiei tehnologiilor complexe ce le pot obiectiva existenta (prima autentificare de acest gen s-a facut cu ajutorul fotografierii utilizandu-se “efectul kirllian”). Acesti centrii de forta fundamentali acumuleaza, transforma si redistribuie energie subtila modulata care ii traverseaza. Desi chakrele influenteaza in mod cert glandele endocrine si anumite organe interne, nu trebuie sa fie confundate cu acestea deoarece apartin unui alt nivel al lumii fenomenale.. chakrele sunt puncte focar de interferenta si interpenetrare a coordonatei fizice a fiintei cu cea psihica, mentala si cauzala. Cei 6 centrii energetici impreuna cu centrul suprem (Sahasrara) se pozitioneaza de-a lungul unui canal energetic central (Sushumna Nadi) ce corespunde in plan fizic coloanei vertebrale (de unde si denumirea de axis mundi a acestui canal, utilizata in alchimia europeana). Descrierea ezoterica a acestor centrii este realizata in diferite tratate dintre care cele mai cunoscute sunt: Shatchakra Nirupana, Hathayoga-Pradipika, Trishikhibrahmanopanishad, Shiva-Samhita, Goraksha Paddhanti, etc..

In cele ce urmeaza prezentam o scurta descriere “tehnica” a acestor centrii de forta, descriere utila in tratamentele Reiki pe care le realizam, in vederea depistarii unor dezechlibre manifestate la nivelul acestor chakre si stabilirii prioritatilor in tratamentele efectuate :

1. Muladhara Chakra – situat la baza coloanei vertebrale, in zona perineului, intre anus si sex. Simbolizeaza constiinta obiectiva, priza asupra existentei concrete, terestre. La nivel psihic controleaza vointa de a supravietui, instinctul de conservare, starea de siguranta launtrica, dorinta de acumulari materiale, alegerea profesiei. Guverneaza, in plan fizic, functia de excretie iar zonele corespondente la nivel fizic sunt: anusul, intestinul gros, sistemul muscular si tesutul adipos.

Glande subordonate/hormoni: suprarenale, adrenalina, noradrenalina.

Simt subordonat: miros.

Element subordonat: pamant.

Culoare: Rosu-foc.

Starea armonioasa specifica de constiinta a acestui centru de forta este intalnita la fiintele care au invins atasamentul fata de planul terestru al existentei, au un curaj extraordinar si nu se mai tem de moarte (nu e cazul sinucigasilor, unde aceasta energie e complet dizarmonioasa).

2. Swaddhisthana Chakra” – are ca zona de proiectie in corpul fizic zona situata deasupra organului sexual si reprezinta constiinta senzuala, erotismul, imaginatia, fiind asociat cu potentialul creator al fiintei. La nivel psihic swaddhistana determina dorinta nestavilita, imaginatia debordanta, halucinatiile, sexualitatea, nevoia de a avea familie. La nivel fizic controleaza asimilarea, procreatia, sistemul limfatic si secretiile menstruale. Persoanele cu nivelul de constiinta centrat predominant in acest centru de forta sunt puternic influentabile, au o imaginatie activa si fertila precum si aptitudinea de verbalizare a perceptiilor (logoree) ceea ce le face pricepute in activitatile de indrumare (profesori, instructori) si vindecare.

Glande/hormoni: sexuale, estrogen, testosteron.

Simt: gust.

Element: apa.

Culoare: portocaliu, roz.

Transcenderea conditionarilor ce sunt in legatura cu acest focar energetic inlatura teama de apa, induce imaginatie creatoare geniala, cunoastere intuitiva, control perfect al functiei sexuale si a simturilor. Pasiunea inlantuitoare, mania, atasamentul, orgoliul, gelozia si alte impuritati psihice sunt complet eliminate.

3. Manipura Chakra – zona de proiectie este plexul solar si reprezinta constiinta expansiva, vointa de putere. La nivel psihic controleaza vointa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stapanirea de sine (autocontrolul), cristalizarea de sine, inteligenta de integrare. La nivel fizic coordoneaza procesele digestiei si activitatea organelor situate in zona abdominala.

Glande/hormoni: pancreas/insulina.

Simt: vaz.

Element: foc.

Culoare: galben auriu, rosu intens.

Dizarmoniile la acest nivel se manifesta printr-o lupta surda pentru puterea personala si recunoasterea drepturilor personale chiar in detrimentul aproapelui. La polul opus, armonia la acest nivel al fiintei inlatura teama de foc, imunitate perfecta, vointa si putere fizica uluitoare.

4. Anahata Chakra – se situeaza la nivelul plexului cardiac si simbolizeaza constiinta iubirii si a trairii empatice la unison cu alte fiinte, abnegatia, daruirea. La nivel psihic acest centru de forta inspira fiintei umane dragostea nemarginita pentru ceilalti, compasiune, altruism, euforia emaptizarii cu tot ceea ce focalizeaza afectiunea, daruirea, acceptarea. La nivel fizic controleaza sistemul circulator, sistemul respirator si sistemul imunitar.

Glande/ hormoni: timus/ hormon timian.

Simt: tactil.

Element: aer.

Culoare: albastru-azuriu, verde.

Natura unei persoane influentata predominant de energia lui Anahata Chakra este linistita, plina de compasiune, detasare si iubire neconditionata. Activarea dizarmonioasa la acest nivel este sursa tuturor problemelor afective ce apar in diverse situatii tragice (divort, deces) fiind perturbata si activitatea timusului. Armonia pe acest centru de forta confera abilitatea fiintei de a stapani dedublarea astrala. Deasemenea, fiinta devine instrumentul iubirii divine cosmice.

5. Vishuddha Chakra – are ca zona de proiectie furculita sternala si simbolizeaza constiinta pura, creativitatea. In plan fizic guverneaza exprimarea, inspiratia in vorbire, magnetismul vocal, elocinta, sesizarea modelelor arhetipale, trezirea intuitiei. La nivel fizic controleaza activitatea corzilor vocale, a sistemului auditiv, a faringelui si esofagului precum si maduva osoasa.

Glande/ hormoni: tiroida, paratiroida/ tiroxina.

Simt: auz.

Element: eter (akasha).

Culoare: indigo.

Vishuddha Chakra este salasul viselor, simbolul puritatii si favorizeaza intelegerea mesajelor non verbale. Perturbari energetice la acest nivel pot provoca spasmofilia, crize de insomnie, accese depresive. Toate puterile miraculoase (paranormale) sunt legate de activarea si dinamizarea exceptionala a acestui centru si de domeniul celui de-al 5 lea element subtil, eterul (akasha). Meditatia asupra acestui centru de forta are ca efecte: calmul, seninatatea, puritatea, trezirea inspiratiei artistice, capacitatea de a intelege mesajele ascunse ale scrierilor ezoterice si ale viselor. Persoana cu priza de constiinta predominant pe acest nivel energetic este complet detasata de placerile provocate de simturi si intelect si cauta cunoasterea reala dincolo de limitele timpului, conditionarile culturale si ereditare, dincolo de discursivitate. De acest centru este legata ideea de constiinta cosmica. Cel ce stapaneste aceste energii subtile detine cunoasterea trecutului, prezentului si viitorului si controleaza energiile misterioase ale timpului.

6. Ajna Chakra – se proiecteaza in spatiul situat in zona dintre sprancene in mijlocul fruntii. Reprezinta constiinta mentala superioara care intermediaza perceptia lumilor invizibile si sesizarea directa a aspectelor subtile ale manifestarii. Activarea armonioasa confera putere de patrundere mentala, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, ineligenta creatoare. In plan psihic controleaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor elemente, perceperea instantanee a calitatilor fiintei umane, perceptie extrasenzoriala. La nivel fizic coordoneaza activitatea glandei pituitare (hipofiza). Hipofiza, impreuna cu hipotalamusul, constituie sistemul de comanda al tuturor celorlalte glande endocrine.

Glande/ hormoni: hipofiza/ vasopresina, pituitrina, serotonina.

Culoare: violet.

Ajna Chakra confera starea de unitate, de armonie cu legile macrocosmosului, detasare si non identitate fata de corpul fizic, identificare cu esenta spirituala a fiintei.

7. Sahasrara Padma – situat in zona din crestetul capului. In textele sacre orientale este denumit lotusul cu 1000 de petale (in realitate este vorba de 10.000 spite energetice ce au ca punct generator acest focar spiritual al fiintei) sau “centrul suprem de contact cu Dumnezeu”. Sahasrara simbolizeaza detasarea completa de iluzie ce are drept consecinta cunoasterea supramentala si deplina a “adevarului ultim”.

Culoare: alb stralucitor.

La nivelul lui Sahasrara fiinta sesizeaza disponibilitatea de identificare individuala cu absolutul divin. Functia “psihica” este aceea de “deschidere” spirituala fata de forta creatoare a universului. Fiinta umana care se identifica complet cu acest centru suprem traieste starea de continuitate a constiintei, de unitate a contrariilor, transcendere a polaritatilor si fuziune deplina cu constiinta divina suprema, Dumnezeu. Glanda epifiza (pineala), asociata acestei “locatii” spirituale a fiintei este situata exact in centrul cutiei craniene, are marimea unui bob de mazare si cantareste 0,16 g. Cercetarile moderne au demonstrat ca functionarea sa este implicata in ritmul circadian al corpului prin secretiile ciclice ale hormonului sau, melatonina.

In cartea lui Claudiu Trandafir, Stiinta constiintei, se regasesc doua precizari importante legate de aceasta glanda: “Epifiza este situata intr-un santulet, excelent punct de rezonanta pentru crearea oricarei vibratii sau oscilatii. Relatia pe care o are atat cu ritmurile corporale, cat si cu fluidul cerebro-spinal ne sugereaza ca ea ar putea fi foarte bine un emitator si un vibrator in interiorul corpului, furnizand o parte din pattern-ul general, controland ritmurile fiziologice, in special la nivel endocrin”- Patrick Drouot, 1992 ; in cartea “The Web of Life” , John Davidson inainteaza ipoteza conform careia epifiza ar putea fi un emitator si receptor de pattern-uri energetice moleculare care guverneaza ritmurile fiziologice. Ea are o pozitie perfecta pentru a indeplini rolul de “radar” al energiilor subtile care se concretizeaza in materie si apoi sunt distribuite in intregul sistem endocrin”.

Lucian Danila, Reiki Master
lucian_dan76@yahoo.com
lucian.danila@gmail.com

© Copyright 2007-2018 by Editura Bo-Yang