TAI CHI

Mai este cunoscut si sub denumirea de Taiji Quan. Tai Chi sau Taiji este o arta martiala non-agresiva in care intregul corp se misca incet, lent, executand un set de tehnici. Tai Chi este un dans armonios al energiilor Yin si Yang.

Taiji este format din doua silabe: “Tai” care inseamna in limba chineza “maret, suprem”, si “ji” care inseamna “origine sau limita”. Taiji se traduce prin “adevarul ultim” sau “Marele inceput si Sfarsit”.

Practicarea Tai Chi aduce fara indoiala o sanatare de fier, ajuta mintea, spiritul si corpul sa atinga armonia. Chi este energia vitala care o avem in corp si este peste tot in Univers si de care nu ne putem lipsi. in yoga se numeste prana. Prin aceste miscari lente, impreuna cu un control al respiratiei, chi-ul este amplificat, scade nevoia de somn, produce nevoia de calm interior, pace launtrica, vitalitate mult marita, rezistenta fizica mai mare, o sexualitate controlata si de calitate.

Un aspect important in practica Tai Chi este continuitatea miscarilor ce se executa lent, fiecare miscare nascandu-se sin cea precedenta. Miscarile nu sunt rigide, fluiditatea avand un rol esential. Miscarile trebuie sa fie rotunde iar mainile sa se miste precum apa care se muleaza pe orice forma.

Mintea trebuie golita de orice gand cotidian si indreptata catre setul de miscari. De fapt exista o stransa corelatie intre minte si corp, miscarile Tai Chi ducand la calmarea mintii si o pace interioara. Respiratia trebuie sa fie lenta, profunda, in concordanta cu miscarile din Tai Chi. Atunci cand exista tensiune in muschi sau in plan psihic Tai Chi-ul nu este practicat corect. Practica consecventa a Tai Chi-ului duce fara indoiala la dobandirea puterilor paranormale, sanatate, purificare interioara, o traire a spiritualitatii si o manifestare a ei in viata de zi cu zi.

De mentionat ca puterile paranormale nu sunt un scop in practica spirituala, ele aparand datorita exercitiului, uneori fiind chiar o piedica in calea desavarsirii. Exista in Tai Chi multe stiluri diferite si multe principii si reguli de respectat. Nu voi vorbi acum despre ele, deoarece sistemul Bo Yang este diferit si este creat pe cu totul alte principii. Tai Chi poate fi practicat de oricine, indiferent de varsta, sex sau religie.

Articol de
Marius Vornicescu

© Copyright 2007-2018 by Editura Bo-Yang