YUMEIHO

Yumeiho – Este metoda bazata pe actiuni manuale efectuate asupra intregului corp uman in vederea pastrarii sau ameliorarii starii de sanatate; cuprinde circa 100 de manevre care se efectueaza asupra intregului corp al pacientului.

Este cunoscuta si sub denumirea de “Metoda de indreptare a coxalelor, masaj si presopunctura” sau, “Masaj special Oriental Saionji” insa denumirea originala este terapia “Yumeiho”.

Sanatate prin terapia manuala japoneza Yumeiho

Terapia Yumeiho

 • Este alcatuita dintr-un ansamblu de procedee terapeutice manuale si exercitii complexe de reabilitare a echilibrului, simetriei, functionalitatii, respectiv a starii de sanatate.
 • Procedeele terapeutice, profilactice sau corective, manuale, aplicate in cadrul terapiei Yumeiho constau in:
  • tehnici de manipulare osteo-articulare si gimnastica mio-articulara pasiva
  • procedee de punctoterapie (oarecum similare presopuncturii si reflexoterapiei)
  • tehnici si procedee speciale de masaj; elemente de stretching (intinderi, elongatii in scop curativ sau profilactic) combinate cu procedee de masaj
 • Exercitiile practicate in cadrul terapiei yumeiho constau in:
  • gimnastica speciala (YUMEIHO TAISO)
  • tehnici de respiratie
  • tehnici de relaxare etc.

Istoricul terapiei Yumeiho

 • Tehnicile si procedeele speciale de masaj precum si celelalte aplicatii terapeutice manuale incluse in practica Yumeiho deriva din elemente ale medicinii traditionale chineze, si Japoneze, cum ar fi practica ancestrala Zheng ti fa, (aplicatii terapeutice manuale practicate in cadrul cunoscutei manastiri SHAO-LIN). Parte din aceste metode terapeutice au fost aduse in Japonia in anul 1948 de catre maestrul japonez SHUICHI OHNO HIDEGATSU.
 • Dl. dr. MASAYUKI SAIONJI, elev al maestrului OHNO, in urma unui studiu de peste 20 de ani efectuat asupra diverselor practici terapeutice traditionale extrem orientale, a sistematizat si perfectionat terapia facand-o cunoscuta sub denumirea de “YUMEIHO” (numele complet fiind: KOTSUBAN YUMEIHO TAISO, sau pe scurt YUMEIHO – DO. In consecinta maestrul dr. Saionji Masayuki este considerat fondatorul terapiei Yumeiho.
 • Prima institutie oficiala infiintata in scopul aplicarii profilaxiei si tratamentului a fost deschisa in anul 1980 in Tokio. Incepand cu acelasi an terapia este raspandita in intreaga lume prin intermediul INSTITUTULUI INTERNATIONAL DE MEDICINA PREVENTIVA PRACTICA din TOKIO – JAPONIA. Actualmente functioneaza, atat in Japonia cat si in intreaga lume (in peste 30 de tari), centre medicale, cabinete private, clinici, in care se practica cu succes terapia YUMEIHO. Experienta clinica si investigatiile efectuate prin metode stiintifice au dovedit complexitatea efectelor terapiei asupra corpului uman.

Eficienta curativa si profilactica

 • De-a lungul timpului s-au facut numeroase statistici, studii si cercetari stiintifice medicale cu privire la eficienta curativa si profilactica a terapiei Yumeiho. Aceste studii au fost efectuate atat de catre institutii medicale de renume cat si de catre medici si practicanti independenti din intreaga lume.
 • Unul dintre cele mai ample studii a fost efectuat pe parcursul a 10 ani la Centrul de Cercetari Stiintifice al Spitalului Militar Central al Aviatiei din Moscova – Rusia. In urma rezultatelor obtinute terapia Yumeiho a fost oficial implementata ca metoda de profilaxie si reabilitare in tratarea aviatorilor si cosmonautilor. De asemenea incepand cu anul 2000, terapia Yumeiho se preda ca disciplina aparte in cadrul Universitatii de Medicina Militara din Moscova.

Organizarea la nivel international si national

Institutul International de Medicina Preventiva Practica din Tokio (I.I.M.P.P.) este coordonatorul tuturor activitatilor legate de terapia yumeiho la nivel mondial. De asemenea tot acesta reglementeaza activitatile de practica si instruire respectiv scolarizare, in concordanta cu legislatia tarilor in care se desfasoara aceste activitati. In acest scop, institutul are instructori colaboratori, delegati prin contract, care raspund de buna desfasurare a activitatilor in plan regional (tari, continente), sau local (organizatii, grupuri de practicanti, orase, etc).

In Romania, practica, instruirea, organizarea si raspandirea terapiei Yumeiho sunt organizate si/sau coordonate de catre Societatea Romana de Yumeiho, respectiv prin intermediul terapeutilor – instructori sau al persoanelor delegate si acreditate de catre aceasta institutie.