MUDRE

CE ESTE MUDRA?

In vechile picturi indiene, zei si zeite sunt reprezentati facand anumite mudre. Ele mai sunt aparute si in diferite culturi ale planetei, in budism si in crestinism. Pe langa armonia interioara, pacea sufleteasca pe care o aduc mudrele, ele mai sunt folosite si in medicina Ayurvedica, pentru a da mintii si sufletului un trup sanatos.

In dansurile indiene, mainile se misca dintr-o mudra in alta astfel fiind tradusa de cei initiati ca o intreaga situatie arhetipala. in dans mudrele jucau dublu rol: acela artistic, estetic si a cel de activare si purificare a circuitelor energetice. Astefel impactul era dublu si fata de dansator, care traia in mod direct experienta mudrelor, dar si fata de privitor.

Anumite mudre sunt usor de realizat, iar pentru practicantul devotat fata de yoga, care este mereu constient de Sinele Divin ATMAN, si care nu pierde nici o ocazie de a practica yoga, poate realiza anumite mudre si in asa zisii timpi morti (mers pe strada, in autobuz, la servici). Astfel avem o metoda gratuita de a ne vindeca trupurile, sufletul si spiritul.

Mudrele pot fi practicate atat de incepatori cat si de avansati, astfel omul superocupat de la oras isi poate aloca 10 minute oriunde si oricand vrea el pentru acesta terapie a mudrelor, obtinand astfel pacea interioara, calm la nivel mental. Indiferent cat de simple sau complexe sunt aceste mudre nu uitati ca un gram de practica valoreaza cat tone de teorie. Mudrele pot fi folosite cu succes de catre yoghini, practicanti ai artelor martiale, masaj, reiki, bioterapeuti.

La inceput mudrele vor fi practicate distinct minim 30 de zile pentru a simti efectul. Odata cu practica intensa si constanta vor aparea si rezultatele care apar dupa o perioada mai lunga de timp. in textele tantrice si yoghine mainile reprezentau Soarele (mana dreapta) si Luna (mana stanga) sau inteligenta si meditatia. De asemeni in alte sisteme, degetelor de la mana le erau asociate cele 5 elemente subtile fundamentale – Pamant – Apa – Foc – Aer – Eter. De asemeni degetelor le erau atribuite chakre, planete, stari subtile benefice, virtuti.

Anumite mudre yoghine cum ar fi Mahamudra, Yoga Mudra, necesita participarea yoghinului cu intregul corp. in trecut mudrele erau transmise de la maestru la discipol, din acest motiv textele care descriu mudrele sunt atat de putine, iar cele care au fost scrise codat, special pentru a fi ferite de ochii ignorantilor. De aceea este imperios necesar ca un incepator sa-si gaseasca un ghid care sa-l invete corect aceasta practica, in caz contrar practicantul riscand sa desconsidere mudrele datorita esecurilor.

MUDRELE IN AIKIDO

Aikido este o arta matiala fondata de Morihei Ueshiba, ce are ca scop armonizarea trupului cu mintea si spiritul. Aikido mai este numita si Calea Pacii, “AI” insemnand “a armoniza”, “KI” insemnand “spirit” iar “DO” insemnand “cale”.

Intelepciunea lui Morihei Ueshiba a trecut de mult granitele Japoniei iar Aikido este practicat acum la nivel mondial. Aikido este mai mult decat o arta martiala chiar daca practica de baza o reprezinta lucrul fizic. Comuniunea cu natura, rezonanta cu cele 5 elemente, intoarcerea la Sursa Primordiala, sunetele sacre, rugaciunea, respectul si atitudinea sunt cateva din intelepciunea Aikido-ului. Mesajul lui Morihei Ueshiba era mereu simplu dar intotdeauna greu de pus in practica, deoarece un gram de practica face cat tone de teorie. Multe principii si tehnici yoga sunt identificate si in Aikido, unul dintre ele fiind mudrele.

© Copyright 2007-2018 by Editura Bo-Yang