REIKI

SHODEN – Trezirea si constientizarea energiei Reiki in propria fiinta

“CINE IUBESTE CREDE IN IMPOSIBIL”

Elizabeth Barret Browning

Reiki este un sistem de “terapie prin lumina” eficient, simplu, accesibil indiferent de credinta, rasa, apartenenta sociala. Prezenta acestui sistem de terapie si cunoastere in bagajul celui care doreste sa-si trateze trupul si sufletul este binevenita. Reiki nu este o tehnica medicala, nu se bazeaza pe autosugestie, hipnoza sau psihanaliza, nu este o doctrina, credinta sau religie.

Termenul Reiki este rezultatul asocierii a doua caractere (kanji) japoneze: rei – cu sensul de universal, omniprezenta, omnipotenta si ki – care se poate traduce cu intelesul de energie, forta vitala, elan creator. Insa, sensul si semnificatiile termenului nu se definesc pe simpla insumare a intelesurilor celor doua componente etimologice. Reiki este energia universala vitala, principiul universal al vietii (termeni echivalenti se intalnesc si in alte traditii spirituale: in buddhismul chinez chi, in hinduism, prana, in spiritualitatea islamica barraka, etc.). Mai mult, termenul reprezinta o ipostaza impersonala dar in mod paradoxal individualizata a raspunsului ce poate fi dat la intrebarea: “Cine sunt Eu?”, o transpunere coagulata a absolutului asa cum, in mod analog, efemerul este un instrument de sesizare a eternului pentru ca face parte din acesta.

Energia fortei vitale, invizibila dar palpabila, infuzeaza si patrunde toate formele de viata. Asimilata cu fiecare respiratie aceasta energie a fortei vitale reprezinta esenta care confera vitalitate formei si insufleteste “inteligenta creatoare” care organizeaza universul cu toate componentele sale. In activitatile sale cotidiene, fiinta umana consuma energie vitala. In consecinta, cantitatea si caracterul armonios al energiei in fiecare individ sunt parametrii importanti pentru o buna functionare a organismului fizic si energetic si are evident, influente directe asupra starii de sanatate privita la modul global. In aceasta situatie, devine foarte importanta cunoasterea modalitatilor prin care fiinta umana isi poate valorifica intregul potential, pe de o parte, si accesarea surselor energetice nelimitate ale universului, pe de alta parte. Fiinta umana are, astfel, la dispozitie, cunoasterea unor metodologii prin care se poate incarca in orice moment cu energie benefica vitala si prin care sa isi poata acoperi in acest mod inevitabilele carente energetice care permanentizate in timp pot conduce la dezechilibre care apar in prima faza la nivelul aurei energetice si mai apoi, daca aceste dezechilibre persista, se manifesta si la nivelul corpului fizic, inducand acestuia diferitele patologii care caracterizeaza organismul bolnav si dezechilibrat.

Toti oamenii se nasc cu capacitatea de a se vindeca. celor mai multi, insa, le lipseste o forma sau o structura care sa educe aceasta abilitate sa o trezeasca la modul in care aceasta sa devina functionala si eficienta. In mod obisnuit, oamenii isi intrezaresc resursele tamaduitoare native doar in anumite momente in care anumiti factori actioneaza, aparent din exterior, generand o ipostaza, de vid si releu in acelasi timp, pe care fiinta o traieste temporar si in mod necontrolat (fara luciditatea necesara imprimarii definitive a acestei stari si a evocarii ei in propria fiinta, in orice moment).

In orice abordare terapeutica exista doua coordonate fundamentale: prevenirea si tratarea efectiva. Se poate constata in mod evident ca fiintele umane au cultivata “nativ” convingerea ca pentru a fi vindecate sunt necesare elemente exterioare (medicamente, terapeuti, etc.) conditionand astfel procesul vindecarii de aceste elemente. Reiki, ca orice alta metoda traditionala de vindecare si evolutie personala, alchimizeaza aceasta tendinta transformand vindecarea in autovindecare, proces in care elementele amintite mai sus au rol de catalizatori bineveniti. Diferenta o face simplitatea metodelor si rapiditatea efectelor benefice.

Daca eliminam cauza dispare si efectul, afirma orice terapie alternativa. Reiki (si nu numai) afirma si mai mult: a ne mentine in starea de limitare, frustrare, angoasa, boala, etc. este un mare efort. Starea noastra naturala este aceea de echilibru, armonie, integrare in “disciplina plina de libertate si spontaneitate a Universului”.

Prezentul este proiectat in trecut (daca ne place mai mult cum eram in trecut) sau in viitor (daca nu ne place nici trecutul si nici prezentul). Reiki caleaza si sincronizeaza, printr-o metodologie simpla si eficienta, aceste coordonate temporale, intr-un permanent prezent ce are (intr-o faza incipienta de constientizare) efect de identificare spontana si perfecta cu energiile benefice din macrocosmos.

Reiki ne ajuta sa intelegem ca unica imPERFECTIUNE a memoriei noastre este uitarea efemeritatii (si aceasta este o etapa intermediara). In fazele avansate, Reiki ne ofera tehnici de comunicare si identificare cu propriul sine si cu alte dimensiuni ontologice ce aduce un firesc al totalitatii printr-o permanenta expansiune a constiintei individuale pana la o definitiva identitate a acesteia cu constiinta universala.

Cele doua principii ale doctorului Chujiro Hayashi:

1. Principiul responzabilizarii

Persoana care solicita tratamentul isi asuma responsabilitatea actului de a fi vindecata. Cu alte cuvinte persoana ce urmeaza a fi tratata trebuie sa constientizeze ca odata cu vindecarea este necesara schimbarea modului de viata si eliminarea cauzelor care au dus la dezechilibrele energetice si fizice ce au impus tratamentul. Aceasta se realizeaza printr-o deschidere a unui canal de comunicare localizat in plan subtil la nivelul gatului acolo unde este situat centrul de forta numit in yoga, vishuddha chakra. Practic, pacientul trebuie sa solicite vindecarea prin avansarea unei decizii constiente de a se implica. Cererea poate, de asemenea, sa fie facut de la nivel spiritual, ca un fel de solicitare a sufletului. In aceste cazuri, se creeaza un canal de comunicare dintre terapeut si pacient care favorizeaza exponential aparitia rapida a rezultatelor, prin faptul ca aceasta empatie se constituie ca un canal energetic perfect intre cele doua fiinte care astfel sunt bransate armonios la sursa de energie Reiki, Dumnezeu Tatal. Orice tratament care este cerut din suflet, trebuie oferit de catre terapeut.

2. Principiul schimbului de energie pentru serviciile oferite

Energia de vindecare apartine Universului si Lui Dumnezeu. Transferul de energie intre terapeut si pacient poate crea sentimentul ca acestuia din urma i se cuvenea acest tratament, si creeaza astfel premisa unei lipse de responsabilitate a pacientului si totodata un dezechilibru energetic prin aparitia asa numitelor obligatii neplatite ce creeaza dezechilibre karmice. Acestea vor fi resimtite mai tarziu atat de catre pacient cat si de catre terapeut. Schimbul de energie mentine echilibrul. Acest schimb de energie poate lua orice forma. Cea mai intalnita forma de energie vehiculata astazi in cazul tratamentelor Reiki dar si in cazul majoritatii terapiilor holistice, se constituie sub forma banilor. Acest schimb de energie poate lua insa si forma unui schimb de servicii efectuat intre terapeut si pacient. In cazul in care echilibrarea energetica se face prin intermediul banilor, taxa se stabileste de catre terapeut si valoarea acesteia este in exclusivitate responsabilitatea celui care o stabileste. Desi este un aspect delicat al acesui sistem de vindecare, existand argumenet pro si contra achitarii unei contravalori in bani pentru terapia Reiki sau pentru acordajele oferite de catre maestrul Reiki, totusi noi consideram, ca in conditiile in care tratamentul (ca si acordajele) sunt oferite in mod absolut gratuit si cu toata afectiunea in anumite situatii speciale (persoanelor cu posibilitati materiale reduse dar cu dorinta de cunoastere autentica si aspiratie spirituala puternica), la fel se poate solicita o taxa adecvata si decenta (sa nu fie exagerata) persoanelor cu venituri mai mari si care in acest mod pot sa se achite de acest schimb energetic prin intermediul banilor. (ca un exemplu special de dezechilibru major in cazul unor profesori si terapeuti din SUA, a aparut in randul acestora ideea – nejustificata, din punctul nostru de vedere – de a stabili tarife suficient de mari ca aceste echilibrari energetice dintre terapeut si pacient sa fie “complete” – astfel sa ajuns la sume absolut exorbitante de pana la 10.000$ pentru un singur acordaj si, in medie, 300$ pentru un singur tratament!!!, penibil nu?). Taxa fixeaza o valoare serviciului oferit care este considerat o realitate concreta in gandirea umana.

Pozitiile de aplicare a palmelor constituie cel mai important set de cunostinte practice care se studiaza in cadrul gradului 1 Reiki. Pozitiile palmelor pot varia si in functie de maestrul Reiki, dar esential este ca aceste pozitii sa acopere toate zonele guvernate de fiecare chakra in parte. Pozitiile se grupeaza in trei categorii: pozitii ale palmelor pentru zona capului, pentru zona frontala si respectiv pentru zona dorsala a corpului. O practica importanta care trebuie realizata imediat dupa primirea acordajului specific gradului 1, este aplicarea zilnica a autotratamentului pentru o perioada de minim 21 de zile (pentru persoanele cu afectiuni mai grave, perioada se prelungeste). Este necesara igiena mainilor fizica (cu apa si sapun) si energetica (spalarea energetica pe uscat este prezentata in cadrul acestui curs), si totodata este binevenita o solicitare a ajutorului ingerului pazitor si a ghizilor de lumina care insotesc permanent orice demers de vindecare. Timpul de aplicare a palmelor recomandat este orientativ, fiecare practicant putand sesiza un declic interior care sa delimiteze timpul de mentinere a palmelor (si in acest caz se poate trece mai departe, la pozitia urmatoare). Fiecare pozitie are efecte distincte, chiar daca lumina Reiki are o constiinta proprie si se directioneaza in functie de necesitatile efective ale persoanei tratate.

Lucian Danila, Reiki Master
lucian_dan76@yahoo.com
lucian.danila@gmail.com

OKUDEN – CHEI DE ACCES LA CONSTIINTA LIBERTATII PERFECTE

Motto: “Oriunde ai privi, privesti catre tine…”

Lucian Danila

Sigmund Freud, intemeietorul psihanalizei, a deschis principalele directii de studiu ale simbolurilor, inclusiv pe cea dedicata simbolurilor arhetipale orientandu-se preponderent catre perimetrul simbolurilor inconstientului personal, al simbolurilor ca valoare individuala. Psihanaliza lui Carl Gustav Jung a dezvoltat o teorie ampla a simbolului in special a simbolului arhetipal care trimite la subconstientul colectiv. Pentru Jung, simbolul reprezinta o expresie antropomorfa pentru un continut suprauman. Toate notele simbolului, in acceptia jungiana, trimit la subconstientul colectiv. Arhetipurile nu numai ca nu se afla in prezent in constientul individului, dar ca achizitie a speciei nu au fost niciodata constiente. Din acest fapt deriva in primul rand caracterul plurivoc al simbolului care contrasteaza cu univocitatea semnului, de exemplu. In timp ce semnul este elaborat constient, inventat, simbolul nu poate fi inventat de catre constient, fiind un “produs natural” nefiind alterat de intentia rationala sau alegerea voluntara. Din acest aspect decurge problema legitimitatii simbolului. Simbolul legitim este, in acceptiunea jungiana, exprimarea raporturilor structurale imuabile ale subconstientului. Plurivocitatea sau complexitatea de sens a simbolului consta intr-o suprapunere de sensuri dintre care doar unul este arhetipal. Simbolizarea devine posibila datorita intalnirii dintre necunoscutul din anumite etaje ale fiintei umane (subconstientul, supraconstientul) si necunoscutul (sau non logic discursivul) din obiectul lumii exterioare fiintei. Se creeaza astfel o conexiune prin care mecanismul declansator al fenomenelor inexplicabile la nivel conventional este asimilat si repetat la nivel individual dar avand de data aceasta o nota absolut distincta ce ii confera o divina unicitate. Aceasta fenomenologie este valabila in Reiki, privit ca terapie holistica si transpersonala dar poate fi transpusa si in cadrul coagularilor culturale si mistico-spiritualiste unde necunoscutul din obiectele lumii exterioare permite proiectarea subconstientului in aceste obiecte, asa incat acestea devin mai mult decat ceea ce sunt in sine. O buna ilustrare in acest sens este alchimia, in cadrul careia este vorba mai putin de chimie si mai mult de psihologie spiritualista, alchimistii proiectandu-si subconstientul in materialele pe care le prelucrau.

Un alt aspect important al simbolurilor se refera la utilitatea acestora. Simbolurile arhetipale, ce sunt legate de subconstientul colectiv, aduc in constient continuturi energetice necunoscute celui ce le acceseaza iar utilitatea acestora este diferita de cea a simbolurilor individuale, care reprezinta o exprimare a subconstientului personal. In timp ce ultimele oculteaza anumite continuturi ce trebuie decriptate pentru a le permite acestora accesul in constient, primele vizeaza comunicarea dintre subconstientul colectiv si constientul individual, fiind eficiente si in absenta interpretarii lor.

SIMBOLURI REIKI

Simbolurile Reiki sunt semne grafice investite cu putere magica, cu o puternica actiune energetica asupra celor carora le sunt adresate. Transmit energie REIKI in timp scurt sau chiar instantaneu oriunde in spatiu si timp fara efort. Au fost tinute secrete mult timp si transmise de la maestru la discipol numai pe cale orala. Pentru a putea fi folosite eficient nu e suficienta doar cunoasterea lor ci e necesara si o initiere pe care o face un maestru REIKI direct asupra practicantului. Simbolurile pot fi comparate cu niste chei energetice multidimensionale care vor deschide usi diferite de fiecare data cand sunt folosite, accesand frecvente specifice doar energiei REIKI, necesara in cadrul sesiunii de vindecare. Simbolurile REIKI nu pot face nici un rau dar daca sunt folosite de persoane avizate efectele lor benefice pot fi spectaculoase.

In cadrul nivelului 2 al disciplinei spirituale Usui Reiki, sunt studiate trei simboluri a caror forta si energie pot oferi, celui ce solicita un tratament Reiki, efecte dintre cele mai benefice si mai profunde la toate nivelele fiintei:

  • simbolul energiei si al puterii Reiki – Cho Ku Rei
  • simbolul armonizarii mentale si emotionale – Sei He Ki
  • simbolul transmiterii energiei in spatiu si timp – Hon Sha Ze Sho Nen

In cadrul cursului de Reiki Usui, fiecare participant va fi acordat, in prezenta fizica a persoanei care face aceasta initiere speciala, pentru cele trei simboluri si va fi investit astfel cu puterea magica vindecatoare a acestora.

“Cel ce doarme, cu fiecare respiratie ii judeca pe ceilalti…cel ce este trezit cu fiecare respiratie isi transcende propria libertate” – Apologie respiratiei, Lucian Danila.

Lucian Danila, Reiki Master
lucian_dan76@yahoo.com
lucian.danila@gmail.com

SHINPIDEN – TOTI SUNTEM MAESTRII PENTRU CA TOTI SUNTEM OAMENI

Motto: “In tine se afla Lumina tuturor Luminilor”

Swami Shivananda

Cu alte cuvinte tot ceea ce ne inconjoara constiinta (toate gandurile, perceptiile, intreaga manifestare care ne asalteaza prin intermediul simturilor sau a mintii, etc.) nu este altceva in esenta decat pura Constiinta Divina si Libertate Suprema; tot ceea ce ne apara ca fiind exterior nu este, in ultima instanta, decat Dumnezeu Insusi; al doilea aspect se refera la faptul ca Sinele individual este si el identic cu Constiinta Divina Suprema. Daca in primul caz s-a putut constata ca tot ceea ce vine din exterior este in realitate Constiinta Divina, chiar daca in mod obisnuit acest lucru nu este foarte clar, mergand mai departe in profunzimile fiintei gasim Constiinta Divina si in noi insine ca fiind esenta ultima a fapturii noastre. Ne-am proiectat in exterior si am gasit Constiinta Divina, ne-am resorbit in interiorul fiintei si am gasit tot Constiinta Divina Suprema ca fiind natura noastra esentiala.; in sfarsit un al treilea aspect se refera la faptul ca Constiinta Divina Suprema este esenta oricarei fiinte (si chiar a oricarui lucru!) in sensul ca fiinta umana nu se descopera doar pe ea insasi una cu Dumnezeu si inconjurata de Dumnezeu ci constata ca exista o permanenta conexiune intru esenta intre ea si toate creaturile din aceasta lume sau din celelalte lumi paralele, din trecut, prezent si viitor.

Energia maestriei Reiki este suportul pe care orice aspirant la iluminare se poate sprijini daca alege aceasta. Energia maestriei Reiki nu revendica monopolul asupra desavarsirii spirituale si umane dar este o cale autentica a celui ce intelege natura sa si a Universului. Maestria Reiki este “doar” inceputul.

In cadrul nivelului 3 al disciplinei spirituale Reiki Usui se studiaza alte doua simboluri foarte importante: simbolul Usui de maestru precum si simbolul inimii a carui metoda de acordaj ofera o intelegere subtila profunda a momentului in care Mantuitorul a spalat picioarele Apostolilor.

Tot in cadrul acestui nivel sunt completate cunostintele despre cristale si cristaloterapie (studiu ce demareaza odata cu nivelul 2 din Reiki Usui) si modul in care acestea acestea pot constitui un catalizator sublim in demersul fiintei individuale catre cunoasterea de Sine.

“Omul este o consecinta a transcendentei, inevitabila de altfel. La fel cum inevitabil este si, in destinul omului, prezentul ca depasire permanenta a propriei sale perfectiuni. Daca din comoara s-a pierdut o piatra pretioasa aceasta va fi o comoara de sine statatoare oriunde o va purta “ratacirea” pentru ca aceasta nu diminueaza cu nimic stralucirea sa.” – Lucian Danila.

Lucian Danila, Reiki Master
lucian_dan76@yahoo.com
lucian.danila@gmail.com

© Copyright 2007-2018 by Editura Bo-Yang