CROMOTERAPIE

ESENTA SI SUBSTANTA LUMINII

Partea 1 – Introducere

Culoarea este sacrificiul luminii. Neinteleasa in ipostaza sa absolut pura hotaraste sa se rupa in infinite nuante si semnificatii. Ea devine astfel, in fiecare clipa, o traducere perfect reusita a “fizionomiei” Divinului.

Cromoterapia este rezultatul a mii de ani de cercetari atente ale efectelor pe care le au culorile asupra mintii, sufletului si trupului sau este consecinta unei revelatii stravechi? Poate ca, daca vom evita sa raspundem la aceasta intrebare magia culorilor asupra fiecaruia dintre noi va continua sa fie mai intensa si mereu mai elevata in fiecare clipa. Culorile cu care Lumina Divina ni se ofera pot fi privite ca o serie de conditionari inaltatoare care ne urca implacabil catre Sursa, ca o Scara ale carei trepte, diferit colorate, daruieste talpilor noastre, cu fiecare pas realizat, o noua perspective a ceea ce se vede “jos”.

Zilnic suntem bombardati cu miliarde si miliarde de biti de informatie senzoriala. O buna parte dintre acestia sunt perceputi la nivel vizual. Putem constata cat de usor putem bascula de la o stare la alta conditionati fiind de ceea ce vedem. Evident ca, din aceasta ipostaza privind lucrurile, tentatia divina ar fi sa controlam, fiecare dintre noi, starea care ne defineste in fiecare clipa a vietii premeditand ceea ce vedem (macar pentru o perioada limitata in timp, in fiecare zi). Expunerea vederii dar si a trupului la o imbaiere cromatica specifica face ca si elementele subtile ale fiintei noastre sa fie bucurate de aceasta revarsare energetica precis modulata.

Vom realiza in continuare o expunere rezumativa a efectelor terapeutice si spirituale corespunzatoare fiecarei culori din spectrul Luminii Albe, urmand ca in viitoarele articole despre cromoterapie sa detaliem pentru fiecare culoare in parte.

Rosu

Semnificatii psiho-spirituale: vointa de supravietuire, lupta, vigoarea, incitarea, provocarea, dorinta universala si individuala, impulsul si tendinta spre actiune.

Efecte terapeutice: amplifica presiunea sanguina, creste temperature corpului, poate fi utilizat cu success in urmatoarele afectiuni: anemie, bronsita, depresie, dureri reumatice, gripa, devitalizare, tuberculoza, disfunctii respiratorii, inflamatii.

Portocaliu

Semnificatii psiho-spirituale: excesul pasiunilor, libidoul, echilibru si armonie intre erotism si spiritualitate, sublimarea, nevoia de senzualitate.

Efecte terapeutice: accelereaza pulsul cardiac, favorizeaza secretia gastrica si digestia; utilizat in urmatoarele afectiuni: astm, bronsita, epilepsie, hemoragie nazala, guta, ipohondrie, holera, litiaza biliara, rheumatism cronic, spasmofilie, stress, ulceratii cornice la nivelul corneei.

Galben

Semnificatii psiho-spirituale: permite atingerea unei depline stapaniri de sine, facilitand intr-un timp scurt autocontrolul si o deosebita luciditate, favorizeaza dobandirea unei cumoasteri profunde, permitand, in fazele avansate de antrenament spiritual, atingerea starii de intelepciune; bogatia interioara, nobletea si cutezanta, expansivitatea, aspiratiile sublime, tendintele de autodepasire.

Efecte terapeutice: afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, celulita, colita, constipatie, diabet, dispepsie, eczema si alte afectiuni ale pielii, hemoroizi, indigestie, paralizie, migrene, paraplegie, tulburari stomacale.

Verde

Semnificatii psiho-spirituale: permite o prompta schimbare a ideilor, fiind foarte utila in cadrul transformarilor existentiale de profunzime, flexibilitatea impulsurilor interioare, a tendintelor si atitudinilor, exprima introspectia activa, abstinenta elevatoare, exprima persistenta, indrazneala, atitudinea defensiva, reprezinta un calmant natural impotriva starii de irascibilitate.

Efecte terapeutice: cancer (inclusiv cancerul mamar), gripa, hipertensiune, insomnie, nevralgie, sifilis, ulcer, tulburari cardiace.

Albastru

Semnificatii psiho-spirituale: deschidere entuziasta fata de energiile elevate ale universului, armonizare cu persoanele din jurul nostru, aspiratia catre libertate, linistea superioara, iubirea pura neintinata de umbrele posesivitatii, asteptarea perseverenta plina de smerenie, abnegatia, daruirea catre un scop nobil, predispune la concentrare elevata si liniste interioara extatica, poate induce starea spontana de meditatie profunda (etapa spirituala numita in yoga dhyana).

Efecte terapeutice: scade presiunea sanguina si tonusul muscular, calmeaza respiratia si reduce frecventa pulsului; abcese gingivale, afectiuni genitale, colita, diaree, dischinezie biliara, dizenterie,encefalita, epilepsie, febra tifoida, hemoroizi, icter, insolatie, insomnie, intepaturi de insecte, laringita, menstruatie dureroasa, pojar, raguseala, reumatism.

Indigo

Semnificatii psiho-spirituale: reprezinta culoara devotiunii si a luciditatii spirituale data de completa trezire a sufletului si intrarea in imperiul nesfarsit al beatitudinii date de identificarea cu sinele divin. Indigo-ul combina marea putere transformatoare a culorii albastre cu eficienta imediata si superlativa a culorii rosu (reprezentand intr-o anumita masura o nuanta combinata a celor doua culori), este culoarea starii de genialitate si iluminare , culoarea integrarii perfecte intr-un cadru “localizat” deasupra a tot ceea ce este efemer si instabil.

Efecte terapeutice: afectiuni ale ochilor, nasului si urechilor; astm, pneumonie si alte afectiuni ale plamanilor, epistaxis (hemoragii nazale), ipohondrie, isterie, melancolie cronica, obezitate, paralizie faciala, sinuzita, tuse iritanta.

Violet

Semnificatii psiho-spirituale: este un excelent purificator mental inducand starea de intuitie spirituala; culoarea violet este inspiratoarea idealurilor umane pline de spiritualitate si altruism sacrificial; hraneste structurile cele mai elevate ale finite umane; semnifica starea de intelepciune si integrare in Absolutul Divin; pune fiinta in rezonanta cu inocenta originara si starea de candoare; reflecta dorinta de a stabili relatii intime ideale care armonizeaza la nivelele cele mai profunde un cuplu de iubiti; semnifica aspiratia si identificarea cu starea de repaus in esenta vidului beatific divin; dorinta teribila de eliberare (transcendere) de iluzoriu.

Efecte terapeutice: astm, cataracta, caderea parului, celulita, cistita, crampe, epilepsie, insomnie, lumbago cronic, leucoree, meningita, pneumonie, rahitism, rheumatism, sciatica, este un excelent purificator sanguin, tulbuari mentale, tumori.

 

In incheierea acestei expuneri rezumative se poate preciza ca actiunea culorilor este una deosebit de complexa si se explica in primul rand prin efectele ce provin de la vibratiile caracteristice ale acestora, efectele curative fiind generate de diferentele de la nivelul lungimilor de unda ale fiecarei culori in parte. Intr-o viziune extinsa, cromoterapia include expunerea corpului la anumite forme de radiatii electromagnetice care sunt in afara spectrului vizibil, adica frecventele acestora sunt mai mici decat cea a luminii rosii si mai mare decat cea a luminii violet.

© Copyright 2007-2018 by Editura Bo-Yang