HELIOTERAPIA

Soarele este incontestabil cea mai importanta sursa a vietii pe aceasta planeta. De lumina acestuia depind toate procesele biochimice, ciclul zi-noapte, anotimpurile, clima, culturile agricole etc.

Din totdeauna s-a stiut acest lucru, de aceea nu intamplator la majoritatea civilizatiilor antice cele mai importante zeitati erau cele ale soarelui (Egipt-Ra, Grecia-Apollo si Helios etc).

Baia de soare, cunoscuta astazi sub numele de helioterapie a fost inventata de greci, care erau convinsi de puterile terapeutice si vindecatoare ale soarelui iar initiatii stiau ca lumina solara este incarcata de forte misterioase spirituale.

Cercetarile stiintifice ale epocii contemporane au demonstrat ca razele ultraviolete ale soarelui stimuleaza metabolismul, glanda tiroida, sistemul digestiv, circulatia sangvina, respiratia, si intareste imunitatea organismului uman. Radiatiile calorice asigura energia necesara proceselor vitale, iar radiatia luminoasa stimuleaza sistemul nervos. Lipsa luminii influenteaza negativ dezvoltarea intelectului.

Helioterapia este o metoda de vindecare la indemana oricui si complet gratuita. Razele soarelui sunt un tonic extraordinar atat timp cat nu se abuzeaza. Folosita cu intelepciune poate vindeca: arteroscleroza, artroze, spondilita anchilozanta, pareze, paralizii, rahitism, anemii, osteoporoza, astm bronsic si bronsite cronice. Terapia este recomandata si persoanelor care sufera de surmenaj, obezitate sau au unele boli de piele (acnee, eczeme, psoriazis).

Mult ravnita vitamina D este secretata atunci cand organismul este expus la soare. Aceasta fixeaza calciul in oase, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste numarul de celule albe si stimuleaza circulatia, scade tensiunea arteriala. Lipsa vitaminei D creste riscul bolilor cardiace.

Soarele ajuta si la scaderea nivelului colesterolului din sange, precum si la producerea serotoninei (hormonul fericirii) care odata eliberata induce starea de calm, fericire, liniste si satisfactie, starea de satietatea si reduce apetitul. Lipsa serotoninei din organism este asociata cu starile de depresie si un apetit culinar ridicat.

Heliotarapia nu se face la intamplare, orele cele mai potrivite pentru expunerea la soare fiind intre 8 si 11 a.m. Ea se face progresiv, in primele zile expunerea va dura mai putin, sporind in urmatoarele zile putin cate putin.

Putem beneficiea de efectele acestei metode si atunci cand cerul este acoperit de nori, efectul este foarte puternic deoarece razele sunt filtrate.

Totusi cel mai bun moment de a realiza baia de soare este la rasaritul soarelui, cand acesta este de culoare roz. Daca o vom aplica astfel, expunerea corpului la lumina solara de dimineata (in special la rasarit) ne poate imbunatati foarte mult viata, aducandu-ne in fiinta o energie uriasa nebanuita.

© Copyright 2007-2018 by Editura Bo-Yang